Olika material - Olika fördelar

Utbudet av material och specifikationer är otroligt stort. Att välja rätt material är viktigt för att funktionen skall vara som förväntad. När det kommer till material för hobby, spel och dekorationer är det i 99% av fallen PLA eller vanligt resin som gäller. Det kan dock finnas anledning att välja ett annat material beroende på hur din utskrift skall användas.

Vilka material använder vi

FDM-utskrifter lämpar sig bäst för större modeller. Exempel är terräng för brädspel, detaljer och masker för cosplay eller rekvisita från filmer. Materialet vi använder är i huvudsak PLA eller PLA+. Går att efterbearbeta och limma samt PETG som är ett material som påminner om PET-flaskor. Svårare att efterbearbeta, men betydligt tåligare. 

Vi skriver också ut i exotiska material: PLA med koppar eller järn samt ASA/ASA+ med goda värmeegenskaper och kolfiberförstärkt nylon som används för funktionella detaljer.

SLA-Resin skriver ut i slagtåligt resin och UV-härdas i vattenbad. Bra för delar som skall ha en otroligt hög ytfinish och detaljrikedom.

LCD UV. Photocuring-Resin är det som nästan alltid marknadsförs idag och används i huvudsak för modeller och miniatyrer för brädspel och figurspel.

Våra skrivare har en mono-kromatisk UV-skärm och upplösning på 4K. Innan print kommer vi skapa en fil för utskrift och är inte STL-filen vi får av dig bearbetad kommer vi göra utskriften redo för print genom att lägga till support-element så utskriften blir möjlig och göra utskriften ihålig om du inte har andra önskemål. Vi använder i så stor utsträckning som möjligt miljövänliga alternativ och biologiskt nedbrytbara material.

PLA/PLA+

Den vanligaste typen av material för FDM 3D-printing. Materialet är lätt att efterbearbeta, limma och måla. En annan fördel är att priset är lägsta möjliga.

ASA/ASA+

Ett material för olika typer av funktionella detaljer och prototyper. Den största fördelen är hur tåligt och värmebeständigt materialet är. Efter att materialet är printat krävs över 100 grader Celcius för att materialet skall deformeras av värme. Det förlorar heller inte färg eller gulnar av UV-ljus.

PETG

Ett bra och material för prototyper och för filmrekvisita samt delar för cosplay som inte skall målas. Materialet har flera fördelar och är mycket tåligt tack vare sin seghet. En detalj som är värd att notera är att materialet inte är lätt att limma eller måla.

Kolfiberförstärkt material

Materialet är för funktionella prototyper som dessutom behöver en hög styrka. Det är viktigt att orienteringen på det som skall printas är rätt eftersom materialet har sin styrka i längdriktningen på utskriften och har inte högre styrka i lager-höjden än något annat material.

Tough Resin

SLA-Resin skriver ut i slagtåligt resin och UV-härdas i vattenbad. Bra fördelar som har en otroligt hög ytfinish och detaljrikedom.

Soft Resin

LCD UV Photocuring-Resin är det som nästan alltid marknadsförs idag och används i huvudsak för modeller och miniatyrer för brädspel och figurspel.